13 Ekim 2008 Pazartesi

devrim arabaları

16 haziran 1961, ankara.

dönemin cumhurbaşkanı cemal gürsel 29 ekim cumhuriyet bayramında hazır olacak şekilde tümüyle yerli üretim olan bir otomobil imal edilmesini emreder ve bu görevi tcdd işletmesine verir. bu emir, 130 gün içerisinde 20 mühendis ile tasarlanan, üretilen ve yürütülen ilk yerli otomobil olan devrim'in doğuşunun habercisidir.

ya yaparsak!


devrim, mucizevi şekilde 130 gün içerisinde üretilir. üstelik bir değil, iki adet. araçlardan ilki yalnızca türkiye büyük millet meclisi'nin önüne kadar ilerleyebilir (yanılmıyorsam 450-500 metre kadar) ve durur. bu teknik aksaklık karşısında yine tek bir emirle devrim otomobilleri projesi süresiz olarak rafa kaldırılır ancak devrim daha sonra tekrar yürür. hatta ikincisi hala daha yürür vaziyette tcdd'nin eskişehir'de bulunan müzesinde muhafaza edilmektedir ancak bana sorarsanız o 29 ekim günü devrim otomobilleri projesinin rafa kaldırılmasını öngören emirin verilmesi, türkiye için telafi edilemez bir geri adım olarak geçer tarihe.

türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz.


ve tam 47 sene sonra, bugün; devrim otomobillerinin dramatik hikayesini konu alan devrim arabaları isimli film, tolga örnek önderliğinde çekildi, vizyon tarihi olarak da 24 ekim 2008 kararlaştırıldı. filmde taner birsel, halit ergenç, sait genay, vahide gördüm, altan gördüm, uğur polat, selçuk yöntem, haluk bilginer ve daha nice kıymetli oyuncu yer alıyor. şahsen merakla beklediğim ve medyaya yansıyan haberleriyle de yakından ilgilendiğim bir film. 24 ekim 2008 günü muhakkak ki izleyeceğim. siz de kaçırmayın derim. hatta emrederim!

"Devrim Arabaları - Ya yaparsak!" (resmi sitesi bu)

0 comments: